> Friends Again > Herci > Lisa Kudrow

Friends Again

home
hot news
o seriálu
herci
> jennifer aniston
> courteney cox
> lisa kudrow
> matt leblanc
> matthew perry
> david schwimmer
> herci ve vedl. rolích
postavy
epizody
multimédia
extra
články
kvízy
download
faq
kniha návštěv
odkazy
o stránkách
ostatní

Přístupy od 27.4.2000

Lisa Marie Diane Kudrow, jak zní její celé jméno, se narodila 30. července 1963 v Encinu, Californii. Zatímco její role v seriálu je úplně trhlá a hloupá, Lisa je úplný opak. Ve škole se jí přezdívalo Einstein. Po dokončení střední školy chodila na prestižní vysokou školu Vassar Collage, kde odpromovala v roce 1985 - obor biologie. Pak ale v sobě odhalila herecké ambice a stala se členkou divadelního spolku. Od konce osmdesátých let se uplatnila jako host ve spoustě seriálu, jmenujme třeba Na zdraví!, Život jde dál, Letět na slepo, Trenér atd.

Zlomem v její kariéře byla role servírky Ursuly v seriálu Jsem do tebe blázen. Ta také byla námětem na roli Phoebe, kterou Lisa bez problému získala. Za roli trhlé masérky Phoebe, která si přivydělává hraním na kytaru a zpíváním, byla nominovaná na čtyři ceny Emmy (v sezónách 94-95, 96-97, 97-98, 99-2000) pro Nejlepší vedlejší komediální herečku, v roce 1998 cenu vyhrála. Ve stejné kategorii byla nominovaná na Zlatý glóbus, Screen Actors Guild nebo American Comedy Award.

Co se týče jejich filmových rolí, tak asi nejznámější je postava v komedii Romy & Michelle, ve které si zahrála společně s Oscarovou vítězkou Mirou Sorvinou. Dále jsme si jí mohli všimnout ve filmech Opposite of Sex, kde si také zahrála Christina Ricci nebo Přeber si to, kde hrála přítelkyni Billyho Crystala. Lisa se však nevěnuje jenom filmům a seriálům, uváděla též MTV Movie Awards 1999.

Lisa má syna Juliana. Jejím manželem je francouzký byznysmen Michel Stern.

Filmografie:

Wonderland (2003) .... Sharon Holmes 
Marci X (2003) .... Marci Feld 
Analyze That (Přeber si to znovu) (2002) .... Laura Sobel 
Bark (2002) .... Dr. Darla Portnoy

All Over the Guy (2001) .... Marie 
Dr. Dolittle 2 (2001) (pouze hlas) .... medvědice Ava 
Lucky Numbers
(2000) .... Crystal 
Bark
(2001) .... Darla
Hanging Up (Zavěste, prosím) (2000) .... Maddy
1999 MTV Movie Awards (1999) (TV) .... Moderátorka
Analyze This (Přeber si to) (1999) .... Laura MacNamara
The Opposite of Sex (1998) .... Lucia Delury
Hacks (1997)
Clockwatchers (1997) .... Paula
Romy and Michele's High School Reunion (Romy a Michelle) (1997) .... Michele Weinberger
Mother (1996) .... Linda
The Crazysitter (1995) .... Adrian Wexler-Jones
In the Heat of Passion II: Unfaithful (1994) .... Teller
Time Chasers (1994) .... žena u fontány
Friends (Přátelé) (1994) TV Seriál .... Phoebe Buffay / Ursula Buffay
Mad About You (Jsem do tebe blízen) (1992) TV Seriál .... Ursula Buffay (1993-1999)
In the Heat of Passion (1992)
Bob (1992) TV Seriál .... Kathy Fleisher
Dance with Death (1991)
The Unborn (1991) .... Louisa
Murder in High Places (1991) (TV)
Impulse (1990)
To the Moon, Alice (1990) (TV) .... kamarádka "Perky Girl"
L.A. on $5 a Day (1989) .... Charmer